Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania


Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania

Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli nie zawijane w kapustę tak jak tradycyjne, choć w smaku prawie, że identyczne. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

 

 

 

Składniki:

50dkg wieprzowego mięsa mielonego

1/2 główki młodej kapusty

1 niewielka marchewka

100g ugotowanego ryżu – 1 woreczek

2 łyżki bułki tartej

2 jajka

ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka

olej do smażenia

  • Sos pomidorowy:

1 cebula

4 pomidory

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

1 garść pokrojonej drobno młodej kapusty

kilka listków bazylii

sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli

1/3 szklanki bulionu lub rosołu

opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego

 

 

 

*** Kapustę kroimy w drobną kostkę ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy kapustę oraz marchew i ponownie mieszamy ***

*** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy gołąbki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory ***

*** Dodajemy kapustę oraz bazylię, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie całość blendujemy na gładki sos. Dodajemy koncentrat pomidorowy i opcjonalnie śmietankę albo serek dla złagodzenia smaku, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną chilli i niewielką ilością cukru ***

*** Podsmażone gołąbki zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas je obracając ***

*** Przed podaniem danie możemy posypać siekanym koperkiem lub bazylią ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
AiP
Gość
AiP

Smaczne sa, ale czy błyskawiczne to już mam zastrzeżenie…

Ania
Gość
Ania

Witam!mam pytanie jaki dokładnie serek śmietankowy? Czy topiony?