Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania
Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli nie zawijane w kapustę tak jak tradycyjne, choć w smaku prawie, że identyczne. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Składniki:
50dkg wieprzowego mięsa mielonego
1/2 główki młodej kapusty
1 niewielka marchewka
100g ugotowanego ryżu – 1 woreczek
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
olej do smażenia
- Sos pomidorowy:
1 cebula
4 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 garść pokrojonej drobno młodej kapusty
kilka listków bazylii
sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli
1/3 szklanki bulionu lub rosołu
opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego
*** Kapustę kroimy w drobną kostkę ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy kapustę oraz marchew i ponownie mieszamy ***
*** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące ***
*** Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy gołąbki z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory ***
*** Dodajemy kapustę oraz bazylię, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut ***
*** Po tym czasie całość blendujemy na gładki sos. Dodajemy koncentrat pomidorowy i opcjonalnie śmietankę albo serek dla złagodzenia smaku, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną chilli i niewielką ilością cukru ***
*** Podsmażone gołąbki zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas je obracając ***
*** Przed podaniem danie możemy posypać siekanym koperkiem lub bazylią ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ
Smaczne sa, ale czy błyskawiczne to już mam zastrzeżenie…
Witam!mam pytanie jaki dokładnie serek śmietankowy? Czy topiony?
Witam, użyłam serka śmietankowego typu Almette.