Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami


Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami

Marynowane w jogurcie i pieczone z warzywami soczyste udka z kurczaka. Pyszny i prosty obiad z piekarnika. Polecam!

 

 

Składniki:

4 udka z kurczaka

  • Marynata:

300g gęstego jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku – starte lub przeciśnięte

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki mielonej

szczypta chilli

1 łyżeczka curry

0,5 łyżeczki rozmarynu

0,5 łyżeczki majeranku

0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

  • Warzywa:

ok 1 kg ziemniaków

3 łyżki oleju + 1 łyżka przyprawy do ziemniaków

1 papryka

1 niewielka cukinia

1 brokuł (może być mrożony)

 

 

 

*** Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy ***

*** W tak przygotowanej marynacie zanurzamy umyte i osuszone udka. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc ***

*** Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki ***

*** Następnie ziemniaki polewamy olejem, mieszamy, obsypujemy przyprawą i ponownie mieszamy ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią udka wraz z marynatą ***

*** Między udkami układamy ziemniaki. Całość przykrywamy (np. folią aluminiową albo foliowym rękawem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C, pieczemy przez 1 godzinę ***

*** W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinie w półplasterki a brokuła dzielimy na różyczki (użyłam mrożonego brokuła). Warzywa możemy delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem ***

*** Po godzinie pieczenia wyjmujemy blaszkę z piekarnika i układamy pokrojone warzywa ***

*** Całość wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy już bez przykrycia przez 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami