Puszysty sernik śmietankowy


Puszysty sernik śmietankowy

Kremowy, wilgotny i puszysty sernik śmietankowy, któremu naprawdę trudno się oprzeć. To ciasto wprost rozpływa się w ustach!

 

 

 

Składniki:

  • Spód:

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1/2 szklanki cukru

120g masła lub margaryny

  • Masa serowa:

1 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka

500ml śmietanki 30%

8 jajek

1 szklanka cukru

1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 40g

  • Dodatkowo:

lukier lub polewa czekoladowa do polania ciasta

 

 

*** Przygotowujemy spód ciasta: miękkie masło lub margarynę ucieramy wraz z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32 x 20 cm). Na spodzie blaszki równomiernie wykładamy ciasto ***

*** Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do lekkiego zrumienienia ***

*** Przygotowujemy masę serową: białka jaj ubijamy z cukrem na sztywną pianę ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Do sera dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ***

*** Następnie do masy serowej dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. a później ubitą śmietankę i ponownie delikatnie mieszamy ***

*** Masę serową wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Ciasto dość mocno rośnie podczas pieczenia ale później trochę opada. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku ***

*** Po całkowitym wystygnięciu ciasta, polewamy je lukrem lub polewą czekoladową ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

12 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
9 miesięcy temu

Juz doczytalam

Alaa
Alaa
9 miesięcy temu

A kiedy sie dodaje cukier w masie serowej?

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

Czy spód sternika ma być zimny aby wyłożyć na niego ser?

Alaa
Alaa
1 rok temu

W jakim piekarniku pieczesz ciasta? W gazowym czy elektrycznym?

Asienka
Asienka
1 rok temu

Czym mogę zastąpić pieczony spód? Herbatniki albo biszkopty będą w porządku?

Adam Karpała
Adam Karpała
1 rok temu

czy na wierzch sernika moge dac kruszonke i dopiero piec?

okularnicawkapciach
1 rok temu

cudowny sernik 🙂

Marta Wieczorek
Marta Wieczorek
1 rok temu

Czy ser z wiaderka President bedzie dobry ? Nie wyjdzie mi ciapa