Kostka czekoladowo-wiśniowa


Kostka czekoladowo-wiśniowa

Rewelacyjne połączenia kakaowego biszkoptu z kremem czekoladowym oraz lekko kwaskową frużeliną wiśniową. Niebo w ustach! Bardzo efektowne i przepyszne  ciasto. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki tortowej

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Poncz do nasączenia biszkoptu:

1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny)

opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka

  • Frużelina wiśniowa:

1 litrowy słoik wiśni w kompocie

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Krem czekoladowy

350g śmietanki kremówki

50g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżka zimnej wody

2 łyżki wrzątku

  • Polewa:

50g gorzkiej czekolady +50g mlecznej czekolady + 1/3 szklanki mleka

50g białej czekolady + 1/4 szklanki mleka

 

 

 

*** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy, do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca ***

*** Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy ***

*** Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 26x21cm) ***

*** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem). Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***

*** Wiśnie odsączamy z zalewy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy pół szklanki zalewy. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie) ***

*** Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową ***

*** Przygotowujemy krem czekoladowy: czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej ***

*** Żelatynę zalewamy jedną łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia ***

*** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ***

*** Do śmietany dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Do żelatyny wlewamy dwie łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę przelewamy przez sitko do kremu czekoladowego i dokładnie mieszamy ***

*** Krem czekoladowy przekładamy na biszkopt z frużeliną ***

*** Całość przykrywamy delikatnie drugim nasączonym blatem i wkładamy do lodówki na około 30 minut do stężenia ***

*** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łyżki ***

*** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z mlekiem. Następnie na ciemnej czekoladzie (gdy będzie jeszcze płynna!) rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek. Za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magda
Gość
Magda

Czy można czymś zastąpić żelatynę?