Klopsiki w kremowym sosie koperkowym


Klopsiki w kremowym sosie koperkowym

Klopsiki pod różną postacią często goszczą na moim stole i równie często znajdziecie przepisy na nie na blogu. Po prostu je uwielbiamy. Do tego jest to w miarę szybkie i proste w przygotowaniu danie. Zawsze też można zrobić ich więcej i mieć obiad na dwa dni 😉 Dziś proponuje kuleczki mięsne zatopione w pysznym, kremowym sosie koperkowym z porem i marchewką. Palce lizać!

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

1 cebula

1/3 szklanki bułki tartej

1/3 szklanki mleka

1 jajko

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

1 mały por (lub pół większego)

1 niewielka marchewka

2 łyżki serka philadelphia (lub inny podobny)

300 ml bulionu warzywnego lub rosołu

2-3 łyżki posiekanego koperku

olej do smażenia

 

 

 

*** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia ***

*** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Pora dokładnie myjmy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę, mieszamy i całość podsmażamy jeszcze przez minutę ***

*** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dokładamy ponownie klopsiki, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, w międzyczasie obracając raz kulki mięsne ***

*** Po tym czasie dodajemy koperek oraz serek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę aby serek całkowicie się rozpuścił ***

*** Na końcu całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Hiacynta
Gość
Hiacynta

Dziś przygotowałam to danie na obiad i bardzo polecam ten przepis. Jedyne co musiałam zmienić, to zastapilam pora cebulką dymką, ponieważ nie możemy jeść pora. Danie jest pyszne, warto wypróbować. Dziękuję za cudowną inspirację!