Kostka Szwarcwaldzka


Kostka Szwarcwaldzka

Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

  • Frużelina wiśniowa:

1 litrowy słoik wiśni w kompocie

(lub 0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych +1/2 szklanki wody +1/2 szklanki cukru)

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Krem śmietankowy:

600ml śmietany kremówki 30%

4 łyżki cukru pudru

1/4 szklanki gorącej wody

3 łyżeczki żelatyny

szczypta soli

  • Poncz do nasączenia biszkoptu:

1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny)

opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka

  • Polewa:

100g gorzkiej czekolady + 1/3 szklanki mleka

50g białej czekolady + 1/4 szklanki mleka

 

 

 

*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***

*** Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( moja ma wymiary 26/21 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka ***

*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty ***

*** Wiśnie odsączamy z zalewy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy pół szklanki kompotu (lub wodę i cukier jeśli używamy wiśni świeżych albo mrożonych). Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie). Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową ***

\

*** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy. Śmietanę wykładamy na wiśnię ***

*** Całość przykrywamy delikatnie drugim nasączonym blatem i wkładamy do lodówki na około 30 minut do stężenia ***

*** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki ***

*** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z mlekiem. Następnie na ciemnej czekoladzie (gdy będzie jeszcze płynna!) rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek. Za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Jakie będą proporcje na biszkopt w blaszce 37×26?

okularnicawkapciach
Gość

ale pyszne ciacho!

Agnieszka
Gość

Zrobię na pewno 🙂