Małe pączki z konfiturą


Małe pączki z konfiturą

Puszyste, delikatne i długo zachowujące świeżość mini pączusie z konfiturą. Łatwe w wykonaniu i przepyszne. Polecam!

 

 

Składniki:

80dkg mąki pszennej

35g  świeżych drożdży

6 żółtek

120g masła

4 łyżki cukru

300ml ciepłego mleka

30ml spirytusu lub wódki

olej lub smalec do smażenia

konfitura do nadziania – u mnie truskawkowa

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru oraz 150ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie drożdże powinny ruszyć i powiększyć swoją objętość ***


*** Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozczyn z drożdży, żółtka utarte z cukrem, pozostałe mleko i mieszamy. Dodajemy wystudzone masło oraz alkohol i wyrabiamy ciasto ***

*** Ciasto należy wyrabiać dość długo (ja wyrabiam za pomocą robota), aż będzie odklejało się od miski. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość ***

*** Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm ***

*** Szklanką – literatką wycinamy z ciasta kółeczka ***

*** Wycięte kółeczka układamy na oprószonym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia ***

*** W wysokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz do temperatury około 175’C. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, gdyż pączki będą nam się przypalać z wierzchu, a w środku będą surowe. Nie może być także za zimny gdyż pączki będą piły wówczas dużo tłuszczu (ja smażę pączki zawsze na średniej mocy palnika – nie używam termometru). Pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron brązowo ***

*** Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu ***

*** Po przestudzeniu nadziewamy pączki konfiturą za pomocą szprycy i obsypujemy cukrem pudrem ***

*** Z pozostałych po pieczeniu pączków białek możemy upiec pyszne babeczki lub inne ciasto bez żółtek, na które przepisy znajdziecie tutaj: PRZEPISY NA CIASTA Z BIAŁEK

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o