Golonka peklowana pieczona w piwie


Golonka peklowana pieczona w piwie

Prawdziwy rarytas dla miłośników golonek wieprzowych. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości.

 

 

Składniki:

4 golonki wieprzowe peklowane

1 pietruszka

1 marchew

kawałek pora

kawałek selera

2 liście laurowe

5 ziarenek pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

 

  • MARYNATA:

400ml ciemnego piwa

1 łyżka majeranku

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

szczypta chilli

1 łyżka kminku

4 ząbki czosnku

 

 

 

*** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny. Po tym czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy, a wywar w którym się gotowało używamy do dowolnej zupy ***

*** Przygotowujemy marynatę:  do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Skórkę na golonkach nacinamy  z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 2-3 godziny co jakiś czas obracając golonki w marynacie ***

*** Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, polewamy delikatnie marynatą i całość zapiekamy przez około 45 minut. Podczas pieczenia mięso polewamy jeszcze dwa razy marynatą, po około 15 minutach pieczenia i ponownie po około 30 minutach ***

*** Golonka pieczona w piwnej marynacie smakuje najlepiej podana z zasmażoną kiszoną kapustą, chrzanem i pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Golonka peklowana pieczona w piwie