Choinka drożdżowa z serem i makiem


Choinka drożdżowa z serem i makiem

Wspaniałe połączenie ciasta drożdżowego oraz masy makowej i serowej. Ciasto jest przepyszne, proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

8g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

300g masy makowej z puszki

200g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego)

1 żółtko

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki cukru

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania ciasta

cukier puder do posypania

bakalie do ozdoby

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 3 części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego trójkąta – tak aby gotowa choinka zmieściła się nam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ***

*** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtko i mieszamy tworząc jednolitą masę ***

*** Pierwsze trójkąt z ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i smarujemy masą serową ***

*** Na masę kładziemy drugi trójkąt z ciasta i smarujemy go masą makową ***

*** Całość przykrywamy ostatnim trójkątem z ciasta ***

*** W poprzek choinki tniemy podłużne pasy (tak aby nie przeciąć środka) ***

*** Każdy pasek owijamy dwa razy wokół własnej osi ***

*** Z pozostałości ciasta lepimy trzonek i gwiazdę na czubek choinki ***

*** Choinkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem ***

*** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut ***

*** Po przestudzeniu choinkę posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy bakaliami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o