Sernik królewski


Sernik królewski

Jest to tradycyjny polski sernik, pieczony często na święta i różnego rodzaju uroczystości. Składa się z dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego oraz masy serowej. Sernik długo zachowuje świeżość i można je upiec nawet na kilka dni przed podaniem.

 

 

Składniki:

  • Na ciasto:

300g mąki pszennej

szczypta soli

3 łyżki kakao

200g zimnego masła

150g cukru

2  jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Na masę serową:

1kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)

5 jajek

150g cukru

1 budyń śmietankowy lub waniliowy (sam proszek)

100g masła

 

 

*** Przygotowujemy wszystkie składniki na kruche ciasto (masło kroimy w kostkę) i zagniatamy je razem. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na 2 godziny do lodówki ***

*** Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ponownie zawijamy w folie i umieszczamy w zamrażarce. Drugą częścią ciasta wykładamy dno foremki do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26 x 21cm) ***

*** Przygotowujemy masę serową: Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem przez trzy minuty. Dodajemy masło i proszek budyniowy, mieszamy. Następnie dodajemy mielony ser. Masę miksujemy na najniższych obrotach miksera do momentu połączenia się wszystkich składników ***

*** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię ***

*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce lub rwiemy na kawałki ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy (opcja góra – dół) przez 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto możemy polać lukrem ***

*** Sernik królewski najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Sernik królewski