Jabłka w cieście jogurtowym


Jabłka w cieście jogurtowym

Delikatne, puszyste i przepyszne placuszki jogurtowe z jabłkami, które zawsze się udają, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!

 

 

Składniki:

80g gęstego jogurtu naturalnego

60g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 jajko

2 jabłka

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki drobnego cukru wymieszane z 1 płaską łyżeczką cynamonu

olej do smażenia

 

 

*** Jogurt, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy razem, aż powstanie jednolite, dość gęste ciasto ***

*** Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry (około 1 cm) i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały  ***

*** Na patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu ( wlewam tyle oleju aby jabłka w cieście były w nim zanurzone do połowy podczas smażenia). Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony ***

*** Po wyjęciu z patelni placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu ***

*** Gorące jabłka w cieście obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )


KOMENTARZE

Komentarz do “Jabłka w cieście jogurtowym