Ciasto dyniowe z miodem, orzechami i kremem mascarpone


Ciasto dyniowe z miodem, orzechami i kremem mascarpone

Delikatne, wilgotne i puszyste ciasto z dyni, które wprost rozpływa się w ustach. Cudownie miodowy smak przełamany lekkością kremu śmietankowego i dodatkiem orzeszków. Nikt z próbujących nie zorientował się nawet, że ciasto jest zrobione z dodatkiem dyni, jest ona praktycznie niewyczuwalna.

 

 

SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju

3/4 szklanki miodu

3/4 szklanki puree z dyni

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

  • Składniki na krem:

250ml śmietanki 30%

200g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

100g orzechów włoskich

 

*** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 1 godzinę – do miękkości. Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy mikserem na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów ***

*** Przygotowanie ciasta: jajka miksujemy z cukrem na gęstą puszystą masę, następnie nie przerywając dolewamy strużką olej, a potem miód. Ubijamy do połączenia składników ***

*** Dodajemy puree z dyni i krótko miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką tortownicy (moja ma średnicę 22cm ) ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka ***

*** Ciasto studzimy. Odcinamy wierzch z górką i odkładamy. Resztę ciasta kroimy w poprzek na trzy równe, cienkie blaty ***

*** Odcięty wierzch ciasta kruszymy, posłuży nam do dekoracji ***

*** Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem, aż zesztywnieje. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy włoskie drobno kroimy, dodajemy do kremu, mieszamy ***

*** Krem dzielimy na trzy części. Pierwszy blat ciasta smarujemy pierwszą częścią kremu ***

*** Przykrywamy drugim blatem ciasta. Smarujemy drugą częścią kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu po całości ciasta, także po bokach. Całość obsypujemy przygotowanymi wcześniej okruszkami, lekko dociskając, aby się przykleiły ***

*** Gotowe ciasto wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

7
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Czy ciasto włożone do tortownicy ma być ciekłe czy nie?

Paulina Garnicka
Gość

Dynia sama w sobie jest tak słodka, że teraz w sumie stała się podstawą moich wypieków i koktajli 🙂

Kinia
Gość
Kinia

A jaki gatunek dyni będzie najlepszy do tego ciasta?

Monika
Gość
Monika

Kombinacja smakow „niebo w gebie ” ♡♡♡

Anna
Gość
Anna

Zrobilam rano. Wlasnie pojadlam. Naprawde jest pyszne polecam!!!