Ciasto dyniowe z miodem, orzechami i kremem mascarpone
Delikatne, wilgotne i puszyste ciasto z dyni, które wprost rozpływa się w ustach. Cudownie miodowy smak przełamany lekkością kremu śmietankowego i dodatkiem orzeszków. Nikt z próbujących nie zorientował się nawet, że ciasto jest zrobione z dodatkiem dyni, jest ona praktycznie niewyczuwalna.
SKŁADNIKI:
- Składniki na ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki miodu
3/4 szklanki puree z dyni
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na krem:
250ml śmietanki 30%
200g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100g orzechów włoskich
*** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 1 godzinę – do miękkości. Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy mikserem na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów ***
*** Przygotowanie ciasta: jajka miksujemy z cukrem na gęstą puszystą masę, następnie nie przerywając dolewamy strużką olej, a potem miód. Ubijamy do połączenia składników ***
*** Dodajemy puree z dyni i krótko miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką tortownicy (moja ma średnicę 22cm ) ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka ***
*** Ciasto studzimy. Odcinamy wierzch z górką i odkładamy. Resztę ciasta kroimy w poprzek na trzy równe, cienkie blaty ***
*** Odcięty wierzch ciasta kruszymy, posłuży nam do dekoracji ***
*** Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem, aż zesztywnieje. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy włoskie drobno kroimy, dodajemy do kremu, mieszamy ***
*** Krem dzielimy na trzy części. Pierwszy blat ciasta smarujemy pierwszą częścią kremu ***
*** Przykrywamy drugim blatem ciasta. Smarujemy drugą częścią kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu po całości ciasta, także po bokach. Całość obsypujemy przygotowanymi wcześniej okruszkami, lekko dociskając, aby się przykleiły ***
*** Gotowe ciasto wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Wypróbowane 🙂 jest pyszne 🙂
Czy ciasto włożone do tortownicy ma być ciekłe czy nie?
Ciasto jest płynne ale dość gęste.
A jaki gatunek dyni będzie najlepszy do tego ciasta?
Użyłam dyni zwyczajnej, z ogródka;)
Nie wiem jednak jaki gatunek będzie najlepszy bo robiłam tylko z jednego rodzaju.
Kombinacja smakow „niebo w gebie ” ♡♡♡
Zrobilam rano. Wlasnie pojadlam. Naprawde jest pyszne polecam!!!