Polędwiczki w sosie kurkowym


Polędwiczki w sosie kurkowym

Krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa w śmietanowo-kurkowym sosie to danie, któremu ciężko się oprzeć. Klasyczna potrawa, która świetnie komponuje się z duszonymi ziemniaczkami, jak również z ryżem lub makaronem. Polecam!

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

200g świeżych kurek

1 cebula

1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu

1 łyżka masła

1/4 szklanki śmietanki 30%

1 łyżka mąki

sól, pieprz

2 łyżki posiekanych świeżych ziół

olej do smażenia mięsa

 

 

 

*** Polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy, a na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę ***

*** Dodajemy dokładnie oczyszczone i umyte kurki, podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Śmietanę mieszamy z mąką oraz łyżką gorącego bulionu i dolewamy na patelnie. Zagotowujemy, mieszamy ***

*** Dodajemy świeże, drobno pokrojone zioła, u mnie są to: bazylia, pietruszka, koperek ***

*** Na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej mięso i gotujemy kilka minut, żeby danie przeszło smakiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o