Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką


Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Jest to dość znane i z pewnością bardzo lubiane ciasto, a przy tym stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Oprócz tego, że wspaniale smakuje, ma jeszcze jeden atut – rewelacyjnie prezentuje się na talerzu!

 

Placek na piance z białek z malinami

 

  • Składniki na ciasto:

400g mąki pszennej

5 żółtek

250g masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Składniki na piankę:

5 białek

200g cukru

1 mały cukier waniliowy

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru

125ml oleju

300g malin- mogą być mrożone

 

 

*** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Oba ciasta wkładamy do zamrażarki ***

Ciasto na placek malinowy podzielone na dwie części

*** Po około godzinie, wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja blaszka ma wymiary 25/35cm) ***

Ciasto starte na tarce

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut- piekłam z termoobiegiem ***

Ciasto na malinowy placek w piekraniku

*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia !!! Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Gdy cukier się rozpuści powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy ***

Pianka z białek na spodzie placka

*** Na piance układamy maliny (mogą być mrożone- nie rozmrażamy ich wcześniej) otworem do góry ***

Mrożone maliny na budyniowej piance

*** Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta ***

Placek z malinami i pianką z białek

*** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut- do mocnego zrumienienia ***

Malinowy placek z piekarnika

*** Kroimy po wystudzeniu ***

Malinowa tarta z pianką z białek

Placek z malinami i na budyniowej piance

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

9 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara
Barbara
8 miesięcy temu

Czy po 40 minutach od razu wyjąć z piekarnika?

Maria Murawska
Maria Murawska
1 rok temu

A czy można dać mus malinowy zamiast owoców? Ktoś tak robił?

Sabina
Sabina
1 rok temu

Zrobiłam. Smakuje bajecznie, pianka mięciutka, lepsza niż ptasie mleczko, a ciasto kruchutkie. Zrobiłam w tortownicy o średnicy 26cm. Następnym razem zrobię w tortownicy o średnicy 28 cm. Użyłam 2 budynie po 40 gramów każdy. Piszę bo może ktoś też zastanawia się jakie budynie użyć. 🙂

Agata Bartczak-Bialek
Agata Bartczak-Bialek
1 rok temu

Robilam drugi raz wyszlo pysznie chic pianka wydaje mi sie bardziej zbita i twardsza. Co moze byc przyczyna?

Marta
Marta
2 lat temu

Robiłam i polecam z czystym sumieniem 😉 Przepyszny 🙂

Kasi
Kasi
2 lat temu

Gdy dodałam olej pianka zrobiła się wodnista

Aurelia Moos
Aurelia Moos
2 lat temu

Zrobilam ….wyszlo wysmienite!!!

Andzi2320
Andzi2320
2 lat temu

Czy można użyć truskawek ? Lub wiśni ?