Polędwiczki w sosie whiskey


Polędwiczki w sosie whiskey

Dziś w menu bardzo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w wykonaniu obiad – polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem alkoholu. Jeśli chodzi o procenty, to nie ma obawy, podczas gotowania wszystko wyparowuje i pozostaje jedynie wspaniały smak. Myślę, że whiskey i śmietanka rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową. Polecam spróbować!

 

 

Składniki:

350g polędwiczki wieprzowej

75 ml whiskey

100 ml śmietanki kremówki 30%

1 łyżeczka mąki

1 niewielka cebula

2 ząbki czosnku

1 mała papryczka chilli

1 łyżka siekanego tymianku (można użyć 1 płaską łyżeczkę suszonego tymianku)

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

pół szklanki wody

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 2 cm i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pierzem ***

*** Mięso podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na mocno rumiany kolor ***

*** Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę, czosnek, papryczkę chilli (dodałam też kawałek zwykłej czerwonej papryki) oraz tymianek. Całość przez chwilę podsmażamy ***

*** Gdy mięso jest już mocno zrumienione z każdej strony dolewamy whiskey i gotujemy przez około minutę ***

*** Następnie dolewamy wodę, zagotowujemy i całość dusimy przez około 5 minut ***

*** Do szklanki wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę, oraz dwie łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i  wlewamy do mięsa. Całość gotujemy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o