Strogonow z wieprzowiny


Wieprzowy Strogonow

Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz wieprzowy z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Idealne danie na rodzinny, niedzielny obiad. Strogonowa możemy podać z pieczywem, pyzami, ziemniaczkami lub z ryżem. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg chudej wieprzowiny

1 cebula

2 ząbki czosnku

15 dkg pieczarek

2-3 szklanki bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

2 liście laurowe

Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka

3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

oliwa lub olej do smażenia

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski, polewamy delikatnie oliwą i oprószamy przyprawami, mieszamy ***

*** Następnie kawałki mięsa obtaczamy w mące ***

*** Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką ***

*** Następnie do pieczarek dokładamy mięso oraz przeciśnięty czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 25 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***

*** Jeżeli gulasz będzie zbyt gęsty rozrzedzamy go dodając niewielką ilość wody, jeżeli natomiast będzie zbyt rzadki, zagęszczamy go odrobiną mąki rozmieszanej w kilku łyżkach wody ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o