Gulasz wieprzowy po myśliwsku


Gulasz wieprzowy po myśliwsku

Sycący i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z wyraźnymi smakami lasu czyli grzybkami, jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.

 

 

Składniki:

400 g wieprzowiny

1 kiełbasa wędzona

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 ogórki kiszone

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3-5 suszonych grzybków

1,5 – 2 szklanki wody

przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy, 3 jagody jałowca, 1 gałązka rozmarynu

1/2 szklanki mąki

olej do smażenia

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką ***

*** Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano z każdej strony ***

*** Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulkę i czosnek. Całość razem podsmażamy, do zrumienienia kiełbasy i zeszklenia cebulki ***

*** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy, jagody jałowca, rozmaryn oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut ***

*** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut ***

*** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki się połączyły ***

*** Jeżeli sos będzie zbyt gęsty rozrzedzamy go dodając niewielką ilość wody, jeżeli natomiast sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ