Snikers lodowy – pyszne ciasto bez pieczenia!


Snikers lodowy – pyszne ciasto bez pieczenia!

Trzywarstwowe, lodowe ciasto karmelowe z orzeszkami, smakiem i wyglądem przypominające popularny batonik. Niebo w ustach! Ciasto szybko się robi gdyż nie wymaga pieczenia, jednak musi ono dobrze schłodzić się w lodówce aby herbatniki zdążyły zmięknąć, a następnie trochę poleżeć w zamrażarce.   Idealny deser na upały!

Przepis autorski.

 

 

Składniki:

ok 32 sztuki kakaowych herbatników

1 puszka masy kajmakowej (400g)

150g orzeszków ziemnych niesolonych

250g serka mascarpone

330g śmietany kremówki 30% lub 36%

2 łyżki cukru pudru

1 mleczna czekolada

3 łyżki mleka

3 batoniki snikers – do dekoracji

 

 

*** Prostokątną formę (keksówkę) wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy układamy warstwę nasączonych mlekiem herbatników. Pierwszą i ostatnią warstwę herbatników nasączamy mlekiem, przy środkowych warstwach nie jest to już konieczne ***

*** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz stopniowo, po łyżce serek mascarpone, miksujemy na gładką masę. Masę śmietanową, orzeszki oraz kajmak dzielimy na 3 części ***

*** Na warstwie herbatników wykładamy 1 część masy kajmakowej ***

*** Masę kajmakową obsypujemy pierwszą częścią orzeszków ***

*** Całość zakrywamy pierwszą częścią masy śmietanowej ***

*** Na masę śmietanową wykładamy kolejną warstwę herbatników. Następnie ponownie wykładamy warstwę karmelu,  orzeszki i  warstwę masy śmietanowej. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę masy kajmakowej, pozostałe orzeszki i resztę masy śmietanowej, ponownie przykrywamy całość herbatnikami. Ostatnią warstwę herbatników również nasączmy mlekiem***

*** Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, a następnie przekładamy na trzy godziny do zamrażarki. Przed wyjęciem z zamrażarki przygotowujemy polewę: do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy połamaną czekoladę, podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Polewę odkładamy do wystudzenia ***

*** Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, delikatnie wyjmujemy z foremki i zdejmujemy folię spożywczą ***

*** Po wyjęciu z zamrażarki ciasto oblewamy polewą czekoladową ***

*** Z wierzchu dekorujemy ciasto kawałkami batoników snikers ***

*** Ciasto przechowujemy w zamrażarce ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o