Jednogarnkowy obiad w 30 minut! Ryż z kurczakiem, papryką i szparagami


 Ryż z kurczakiem, papryką i szparagami

Szybki, niedrogi i przepyszny obiad jednogarnkowy (lub jednopatelniowy ;))  Polecam!

 

 

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

1 szklanka ryżu (użyłam ryżu jaśminowego)

1 czerwona papryka

1 pęczek zielonych szparagów

2 szklanki bulionu lub wody

1 łyżka masła

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie, ewentualnie przyprawa do kurczaka

olej do smażenia

 

 

*** Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem oraz paprykami lub przyprawą do kurczaka), mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano ***

*** Paprykę kroimy w kostkę, dokładamy do kurczaka i przez chwilę razem podsmażamy ciągle mieszając ***

*** Mięso z papryką zdejmujemy z patelni. Na patelnie wkładamy łyżkę masła, wsypujemy 1 łyżkę ziół prowansalskich oraz 1 łyżkę kurkumy, mieszamy, wsypujemy ryż i wszystko przez chwile razem podsmażamy na małym ogniu, ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem (lub wodą), mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty. W tym czasie przygotowujemy szparagi: myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki. Pokrojone szparagi dokładamy do ryżu, mieszamy i dalej dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie do potrawy dodajemy usmażone wcześniej mięso z papryką, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy razem jeszcze około 2 minuty, aż ryż będzie całkowicie miękki ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o