Ciasto drożdżowe, które samo się robi!


Ciasto drożdżowe, które samo się robi!

Polecam Wam dziś przepis na ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, wystarczy warstwami ułożyć składniki, odstawić do wyrośnięcia, wymieszać i upiec. Rewelacyjnie proste, łatwe i pyszne! Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i wysokie. Możemy do niego użyć dowolnych owoców (w większych kawałkach, nie tartych), albo rodzynek, orzechów lub suszoną żurawinę. W smaku przypomina wiejski, babciny placek. Polecam!

Przepis pochodzi ze strony „Zjem to!”

 

 

Składniki na ciasto:

10dkg świeżych drożdży

5 szklanek mąki pszennej

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 szklanka mleka

1 szklanka oleju

szczypta soli

Dodatkowo:

ok. 0,5 kg owoców – użyłam truskawek

opcjonalnie: cukier puder do posypania upieczonego ciasta

 

Składniki na kruszonkę:

40g cukru pudru

80g masła

120g mąki

 

 

Ciasto najlepiej przygotować w dużej misce. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

*** Składniki ciasta wkładamy do miski warstwowo, nie mieszamy. Na dno miski rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie wlewamy letnie mleko oraz olej. Jajka roztrzepujemy i również wlewamy do miski. Na końcu przesiewamy mąkę ze szczyptą soli ***

*** Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie zawartość miski dokładnie mieszamy łyżką (można wymieszać mikserem) ***

*** Blachę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 28x28cm). Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wykładamy owoce. Ja użyłam świeżych truskawek, przekrojonych na pół (truskawki układamy przecięciem do góry) ***

*** Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 45 minut – do suchego patyczka ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ