Ciasto styropian z truskawkami


Styropian z truskawkami

Puszyste, piankowe i delikatne ciasto z truskawkami, w smaku bardzo przypominające sernik, chociaż do jego przygotowania nie używamy sera, a gęstą śmietanę 18%. Ciasto jest naprawdę przepyszne i zawsze się udaje, ważne tylko aby ściśle trzymać się przepisu. Polecam!

 

 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

6 żółtek

250g masła lub margaryny

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

 

Składniki na masę śmietanową:

1000g gęstej śmietany 18%

6 białek

1 szklanka cukru

2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g

szczypta soli

30 – 40dkg truskawek

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Margarynę (lub masło) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki – użyłam blaszki o wymiarach 28×28 cm. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem ***

*** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy ***

*** Następnie do masy dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek – przecięciem do góry ***

*** Na wierzch ścieramy lub kruszymy ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i NIE WYCIĄGAMY CIASTA ani nie otwieramy piekarnika przez kolejne 30 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze 1 godzinę ***

*** Ciasto po upieczeniu trochę opada, jest to normalne. Ciasto zawsze wychodzi, tylko należy ściśle trzymać się przepisu ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o