Młoda kapusta zasmażana z boczkiem


Kapusta zasmażana z boczkiem

Delikatna młoda kapustka zasmażana z aromatycznym boczkiem to wspaniały dodatek do ziemniaczków czy kotleta. Jest to danie znane w kuchni polskiej od lat. Kapusta i wędzony boczek to połączenie wprost idealne, smaki wzajemnie się uzupełniają dając rewelacyjny efekt końcowy. Polecam!

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

150g boczku wędzonego

3/4 szklanki wody lub bulionu

1 łyżeczka miodu (lub cukru)

sól, pieprz

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

opcjonalnie: pół pęczka koperku

 

*** Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno kroimy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, miodem (lub cukrem) oraz sokiem z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut, w między czasie kilka razy mieszamy ***

*** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni ***

*** Do wytopionego boczku dodajemy łyżkę masła, a gdy się rozpuści dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę. Stopniowo na patelnie wlewamy wodę z kapusty i mieszamy, aż mąka się rozpuści. Na końcu dokładamy kapustę, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Na końcu możemy także dodać posiekany koperek i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Kapusta najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ