Czerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami!


Czerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami!

To ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu! A jest bajecznie pyszne, więc naprawdę warto je zrobić. Kakaowe ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną to połączenie smakowe, które wprost rozpływa się w ustach. Polecam!

Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 24x30cm.

Przepis autorski.

 

 

Składniki na ciasto:
100g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/4 szklanki wody
1 szklanka mąki
2 jajka
1 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę truskawkową :
0,5 kg mrożonych truskawek
1 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa
2 budynie śmietankowe – po 40g (+szklanka wody)
0,5 szklanki cukru

Składniki na warstwę śmietanową:
0,5 litra kremówki 36%
2 sztuki śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
ok 20 ciasteczek Be-Be

Składniki na polewę :
180g gęstej śmietany 18% (używam śmietany szczecineckiej)
3-4 łyżeczki cukru pudru

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: w małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia ***

Masło z cukrem i wodą w trakcie gotowania

*** Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość mieszamy a następnie wylewamy na płaską blachę ***

*** Ciasto pieczemy około 25 minut ( do suchego patyczka )w piekarniku nagrzanym do 180’C ***

*** Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy ***

*** Masę truskawkową przestudzamy, odlewamy pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę wylewamy na ostudzone ciasto ***

*** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową ***

*** Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be ***

*** Na ciasteczka wylewamy równomiernie gęstą śmietanę utartą z cukrem pudrem ***

*** Odłożoną wcześniej masę truskawkową blendujemy lub miksujemy na gładki krem. Kremem „rysujemy” paseczki na cieście, możemy to zrobić łyżeczką lub przelać masę do woreczka, zrobić w nim dziurkę i w ten sposób wylać wzorek ***

*** Następnie małym patyczkiem przeciągamy w poprzek po wierzchu ciasta tworząc wzór ***

*** Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki- a najlepiej na całą noc***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o