Polędwiczki z grilla w ziołowo-miodowej marynacie


Polędwiczki z grilla w ziołowo-miodowej marynacie

Soczyste, kruche i delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Wspaniale smakują podane z pyszną sałatką lub grillowanymi warzywami. Dobrze zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie piec ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu lub patelni i gotowe!

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

2 łyżki miodu

2 ząbki czosnku

1 łyżka ostrej musztardy

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka ziół prowansalskich

sól, pieprz

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 3 centymetrowe plastry ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy lub rozgniatamy ręką ***

*** Polędwiczki oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** W miseczce mieszamy ze sobą składniki marynaty: miód, przeciśnięty czosnek, musztardę, oliwę i zioła prowansalskie ***

*** Mięso wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie je w niej obtaczamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** Następnie polędwiczki pieczemy na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez około 3 minuty z każdej strony – tak aby ładnie się zrumieniły z wierzchu ale żeby nie wyschły i były wspaniale soczyste i kruche w środku ***

*** Polędwiczki podajemy z sałatką lub grillowanymi warzywami (u mnie grillowana cukinia i papryka) ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ