Chrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia!


Chrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia!

Pyszne śmietankowo- czekoladowe ciasto dopełnione delikatnym brzoskwiniowym musem. Spód wykonany jest ze zmiksowanych sucharków zmieszanych z kremem nutella, co daje mu wspaniały smak i rewelacyjną chrupkość. Ciasto jest nieskomplikowane i nie wymaga pieczenia. Polecam! Niebo w ustach 🙂

 

Składniki:

1/2 opakowania sucharków – 150 gram

300 gram nutelli

400 gram śmietanki kremówki

500 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana)

6 łyżek cukru pudru

2 śmietan-fixy lub 2 czubate łyżki żelatyny

1 puszka brzoskwiń (ok 800g)

2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

opcjonalnie: małe bezy do dekoracji

 

 

*** Sucharki miksujemy w robocie na bułkę tartą ***

*** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki ***

*** Śmietankę kremówkę ubijamy, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder ( zamiast śmietan-fiksów możemy użyć rozpuszczoną żelatynę – do żelatyny dodajemy dwie łyżki zimnej wody i zostawiamy na kilka minut, a następnie dodajemy tyle samo gorącej wody i mieszamy- powinna się wówczas idealnie rozpuścić). Następnie dodajemy ser i wszystko razem chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Całość wykładamy na masę czekoladowo-sucharkową i ponownie umieszczamy w lodówce ***

*** Odsączone z zalewy brzoskwinie miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami ***

*** Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę śmietankowo-serową – zazwyczaj robię to w ten sposób, że trzymam dużą łyżkę tuż nad masą serową i pomału wylewam na nią mus, który dzięki temu równo układa się na powierzchni ***

*** Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, lub na noc ***

*** Ciasto możemy udekorować bezami ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również:

Ciasto Filadelfia (bez pieczenia)