Barszcz czerwony na zakwasie


Barszcz czerwony na zakwasie

Czerwony wytrawny barszcz przygotowywany na zakwasie i podawany z uszkami lub pasztecikami,  to w wielu domach tradycyjna potrawa wigilijna. Przepis na zakwas z którego wykonamy barszcz, znajdziecie tutaj: Zakwas na barszcz

 

Składniki:

1 kg buraków

włoszczyzna

5 suszonych grzybków

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

0,5 litra zakwasu z buraków

przyprawy: sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy, majeranek

2,5 litra wody

 

 

*** Buraki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki – w zależności od wielkości ***

*** Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku oraz suszone grzybki i zagotowujemy ***

*** Gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie dodajemy do barszczu zakwas oraz majeranek i jeszcze chwilę gotujemy, ale cały czas na małym ogniu, nie zagotowujemy! ***

*** Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Potrawy wigilijne