Uszka z grzybami na dwa sposoby


Uszka z grzybami

Jest to klasyczna pozycja na wigilijnych stołach. Małe, delikatne pierożki, wypełnione aromatycznym grzybowym farszem są zazwyczaj nieodzownym towarzyszem wytrawnego czerwonego barszczu. Jeśli chcemy urozmaicić trochę wygląd i smak uszek, zamiast wody do ciasta możemy dodać sok z buraka. Takie uszka pięknie się prezentują oraz naprawdę dobrze smakują. Polecam!

Składniki na ciasto:

100 ml wody (lub 100ml soku z buraka)

1 łyżka masła

1 szklanka mąki

1 jajko

sól i pieprz

 

Składniki na farsz:

35 gram suszonych grzybów

1 szklanka wody

1 cebula

2 łyżki masła

sól oraz pieprz

 

 

*** Przygotowujemy farsz: Grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny, odstawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez kilka minut, cały czas mieszając. Ugotowane i ostudzone grzyby przecedzamy i drobniutko siekamy. Dodajemy podsmażoną cebulkę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku ***

*** Przygotowujemy ciasto: do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy aż tłuszcz się stopi. Na stolnicy wysypujemy mąkę, posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprzu, dodajemy wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajko i zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem uszek ***

*** Ciasto dzielimy na trzy części i kolejno rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując mąką. Resztę ciasta przechowujemy pod przykryciem ( przykrywamy ściereczką lub folią) aby nie wyschło. Małą szklanką o średnicy około 5 cm wycinamy kółka ***

***Na środku każdego kółeczka układamy po pół łyżeczki farszu i składamy na pół, brzegi zlepiamy. Następnie łączymy dwa końce pierogów tworząc uszka i układamy na desce oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Uszka wkładamy partiami i gotujemy około 2 minuty ***

*** Pierożki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na tacy w lekkich odstępach. Gdy uszka całkowicie wystygną możemy poukładać je w pojemniczkach i przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić ***

*** Jeżeli chcemy uzyskać różowe, buraczane uszka, wodę w składnikach na ciasto zamieniamy na sok z buraka. Dalej postępujemy tak samo jak przy zwykłych pierożkach ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o