Serowy garnek z klopsikami – szybkie i pyszne danie jednogarnkowe


Serowy garnek z klopsikami

Bardzo szybkie i mega pyszne danie, które wykonamy w jednym garnku. Soczyste klopsiki z mięsa mielonego duszone z makaronem i utopione w sosie serowym to danie, którym z pewnością nasyci się cała rodzina. Polecam!

 

Składniki:

30 dkg wieprzowego mięsa mielonego

1 cebula

1 łyżeczka ostrej musztardy

1 łyżka bułki tartej

1 jajko

przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra

1 szklanka makaronu

2 szklanki bulionu warzywnego

1 nieduży por (lub pół dużego)

4 trójkątne serki topione

10 dkg żółtego sera (użyłam sera mozzarella)

opcjonalnie można dodać też niewielką ilość sera pleśniowego np. gorgonzola lub lazur

1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

2 łyżki posiekanej pietruszki do posypania

 

 

*** Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Z powstałej masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***

*** Na głębokiej patelni lub w garnku, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano ***

*** Pora dokładnie myjemy, kroimy w półplasterki i dokładamy do mięsa. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy, ciągle mieszając ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dokładamy makaron (surowy! Makaronu wcześniej nie gotujemy) i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 6 minut ***

*** Po tym czasie do potrawy dodajemy sery, zakrywamy i dalej dusimy przez około 5 minut, aż sery się rozpuszczą a makaron zmięknie ***

*** Następnie potrawę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeśli makaron już całkowicie zmiękł to odstawiamy z ognia ***

*** Jeśli danie ma dość rzadką konsystencję, to wystarczy odstawić je na kilka minut pod przykryciem, wówczas sos zgęstnieje. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Boloński garnek

4 7 votes
Article Rating

Leave a Reply

12 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
4 dni temu

Pyszne Dzisiaj zrobiłam

Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

Wyśmienite! Ten cały pomysł na … w ogóle się mie umywa. Moje umiejętności ograniczały się tylko do sosów z paczki, ale teraz będę po prostu częściej tu zaglądał ❤️❤️❤️

Marcin Romanowski
2 miesięcy temu

No cóź, nie udało mi się to danie. Klopsy się rozpadły i wyszedł po prostu makaron z mięsem mielonym. Ale to pewnie moje umiejątności zawiodły.
Uwaga do przepisu – jest niechronologiczny. Nagle pojawia się informacja, że należy dodać podsmażoną cebulę, a nie było wcześniej kroku jej smażenia. Podobnie z bulionem, brakuje kroku przygotowania tego składnika.

Anonimowo
Anonimowo
2 miesięcy temu

pyszny

Anonimowo
Anonimowo
8 miesięcy temu

Smaczne. Polecam.

Anonimowo
Anonimowo
11 miesięcy temu

Pyszne, polecam

Michał
Michał
11 miesięcy temu

Prosił bym tylko o edycję. Z dkg na dg bo dkg to deka-kilo-gramy.
Pozdrawiam serdecznie 🙂 I idę po zakupy.

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Robiłam już dwa razy i wyszło pyszne. Polecam. Super przepis.

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Super wyszło rewelacyjnie

Pav
Pav
1 rok temu

A mnie super się udało i wyszło wyśmienite! Nic się nie rozgotowało i nic nie było mdłe. Dzisiaj robię to danie już po raz drugi. Dla osób, które chcą urozmaicić smak, polecam dodać odrobinę czosnku i tymianku. Palce lizać! Serdecznie polecam!

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

nie jest złe,ale zamiast tego mięsa mielonego polecam podsmażone małe kawałki piersi z kurczaka, schabu, szynki ..cokolwiek 🙂

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Zrobiłem dzisiaj na abiad ale niestety nie polecam tego dania i drugi raz na pewno nie zrobię. Makaron się rozgotowuje i robi się mdła papka, lepiej smakują w takim zestawieniu zapiekanki.