Pieczone ziemniaczki harmonijkowe


Pieczone ziemniaczki harmonijkowe

Aromatyczne, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz pieczone ziemniaczki to pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Potrawę robi się łatwo i szybko. Zazwyczaj gdy robię jakieś danie w piekarniku (na przykład mięso lub rybę) równocześnie też piekę ziemniaczki jako dodatek :)) Polecam!

 

Składniki:

6 owalnych w miarę równych ziemniaków

1 łyżka miękkiego masła

2 łyżki oleju

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

 

*** Ziemniaki obieramy, myjemy i nacinamy w plasterki. Ważne aby nie przeciąć do końca, świetnie sprawdzi się tutaj patent z łyżką, na której umieszczamy ziemniaka i tniemy, aż natrafimy na opór. łyżka zapobiegnie przecięciu ziemniaka ***

*** W miseczce mieszamy dokładnie masło z olejem i przyprawami ***

*** Tak przygotowaną glazurą smarujemy każdego ziemniaka, również między nacięciami ***

*** Ziemniaki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 50 minut (piekę z termoobiegiem) ***

*** Ziemniaczki podajemy z mięsem i surówką lub jako samodzielne danie na przykład z sosem czosnkowym ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Domowy chipstik