Strogonow
Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, idealne na zimne dni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne lecz trochę czasochłonne, jednak wystarczy wrzucić składniki do garnka i większość czasu gulasz robi się sam :)) Polecam!
Składniki:
0,5 kg wołowiny (w ekonomicznej wersji wołowinę można zastąpić chudą wieprzowiną)
1 cebula
2 ząbki czosnku
15 dkg pieczarek
2-3 szklanki bulionu lub wody
1 czerwona papryka
2 kiszone ogórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
2 liście laurowe
Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka
3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Marynata do mięsa:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski ***
*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***
*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące ***
*** Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***
*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***
*** W razie potrzeby gulasz możemy jeszcze rozrzedzić bulionem lub wodą, gdyby okazał się zbyt gęsty ***
*** Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- FORSZMAK LUBELSKI PRZEPIS TUTAJ
- BOGRACZ PRZEPIS TUTAJ
- GULASZ/SOS MYŚLIWSKI PRZEPIS TUTAJ
Wszystko spoko ale ani nie wspomniana cebula ani pieczarki mam je ze skarżyć czy nie? Wiadomo improwizowalem ale moim zdaniem powinno być to wspomniane
Hmmm… nie bardzo rozumiem o co chodzi? Zarówno w składnikach są wymienione pieczarki oraz cebula, jak i w przepisie jest opisane co z tymi składnikami dalej zrobić!
przepis wygląda na ciekawy, komentarze w większości pozytywne… szkoda, że nie ma opcji „przepis do pobrania” (w PDF czy jakkolwiek inaczej, żeby można było od razu ściągnąć sam przepis bez męczenia się z kopiowaniem do edytora tekstu i usuwaniem treści innej niż sam przepis, poprawianiem wizualnym itd.)
Wolowiny nie powinno sie solic, dopiero na sam koniec dania
Wyszlo oblednie pycha
To jest pyyyszne! Najlepszy strogonow jaki jadłam. Dzięki za super przrpis.
Ta potrawa nie ma nic wspólnego ze strogonowem. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd!
Zajebisty przepis. Pychota!
Strogonow przepyszny, idealny. Dziękuję za przepis
Jakie pieczarki dodać? Surowe, ugotowane, marynowane?
Surowe pieczarki.
Dobry przepis. Wszystkim bardzo smakowalo. Dalam wiecej pieczarek niz w przepisie. Wyszlo mi 6-7 porcji.
na ile osób jest podany przepis?
Pyszne.robilam bez ogorkow w zamisn dodalam fasole czerwona i kukurydze.zrobilo furore
Cieszę się, że smakowało. Ciekawy pomysł z tą fasolką i kukurydzą:) Pozdrawiam serdecznie!