Boeuf Strogonow


Strogonow

Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, idealne na zimne dni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne lecz trochę czasochłonne, jednak wystarczy wrzucić składniki do garnka i większość czasu gulasz robi się sam :)) Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg wołowiny (w ekonomicznej wersji wołowinę można zastąpić chudą wieprzowiną)

1 cebula

2 ząbki czosnku

15 dkg pieczarek

2-3 szklanki bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

2 liście laurowe

Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka

3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

Marynata do mięsa:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oleju

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***

*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące ***

*** Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***

*** W razie potrzeby gulasz możemy jeszcze rozrzedzić bulionem lub wodą, gdyby okazał się zbyt gęsty ***

*** Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

15
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gst
Gość
Gst

Wszystko spoko ale ani nie wspomniana cebula ani pieczarki mam je ze skarżyć czy nie? Wiadomo improwizowalem ale moim zdaniem powinno być to wspomniane

Anonimowo
Gość
Anonimowo

przepis wygląda na ciekawy, komentarze w większości pozytywne… szkoda, że nie ma opcji „przepis do pobrania” (w PDF czy jakkolwiek inaczej, żeby można było od razu ściągnąć sam przepis bez męczenia się z kopiowaniem do edytora tekstu i usuwaniem treści innej niż sam przepis, poprawianiem wizualnym itd.)

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Wolowiny nie powinno sie solic, dopiero na sam koniec dania

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Wyszlo oblednie pycha

Aneta
Gość
Aneta

To jest pyyyszne! Najlepszy strogonow jaki jadłam. Dzięki za super przrpis.

Dorota Mazurek
Gość
Dorota Mazurek

Ta potrawa nie ma nic wspólnego ze strogonowem. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd!

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Zajebisty przepis. Pychota!

Ela
Gość
Ela

Strogonow przepyszny, idealny. Dziękuję za przepis

Nika
Gość
Nika

Jakie pieczarki dodać? Surowe, ugotowane, marynowane?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Dobry przepis. Wszystkim bardzo smakowalo. Dalam wiecej pieczarek niz w przepisie. Wyszlo mi 6-7 porcji.

magda
Gość
magda

na ile osób jest podany przepis?

Niunia
Gość
Niunia

Pyszne.robilam bez ogorkow w zamisn dodalam fasole czerwona i kukurydze.zrobilo furore