Boeuf Strogonow


Strogonow

Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, idealne na zimne dni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne lecz trochę czasochłonne, jednak wystarczy wrzucić składniki do garnka i większość czasu gulasz robi się sam :)) Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg wołowiny (w ekonomicznej wersji wołowinę można zastąpić chudą wieprzowiną)

1 cebula

2 ząbki czosnku

15 dkg pieczarek

2-3 szklanki bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

2 liście laurowe

Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka

3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

Marynata do mięsa:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oleju

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***

*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące ***

*** Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***

*** W razie potrzeby gulasz możemy jeszcze rozrzedzić bulionem lub wodą, gdyby okazał się zbyt gęsty ***

*** Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

3.7 9 votes
Article Rating

Leave a Reply

18 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Zamiast wołowiny można dodać kurczaka?

Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

ile ma kcal na 100 ml?

Anonimowo
Anonimowo
8 miesięcy temu

Opis szczegółowy i wyrazisty.Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło bardzo dobre. Przepis super:):)

Gst
Gst
9 miesięcy temu

Wszystko spoko ale ani nie wspomniana cebula ani pieczarki mam je ze skarżyć czy nie? Wiadomo improwizowalem ale moim zdaniem powinno być to wspomniane

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

przepis wygląda na ciekawy, komentarze w większości pozytywne… szkoda, że nie ma opcji „przepis do pobrania” (w PDF czy jakkolwiek inaczej, żeby można było od razu ściągnąć sam przepis bez męczenia się z kopiowaniem do edytora tekstu i usuwaniem treści innej niż sam przepis, poprawianiem wizualnym itd.)

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Wolowiny nie powinno sie solic, dopiero na sam koniec dania

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Wyszlo oblednie pycha

Aneta
Aneta
1 rok temu

To jest pyyyszne! Najlepszy strogonow jaki jadłam. Dzięki za super przrpis.

Dorota Mazurek
Dorota Mazurek
1 rok temu

Ta potrawa nie ma nic wspólnego ze strogonowem. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd!

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Zajebisty przepis. Pychota!

Ela
Ela
1 rok temu

Strogonow przepyszny, idealny. Dziękuję za przepis

Nika
Nika
1 rok temu

Jakie pieczarki dodać? Surowe, ugotowane, marynowane?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Dobry przepis. Wszystkim bardzo smakowalo. Dalam wiecej pieczarek niz w przepisie. Wyszlo mi 6-7 porcji.

magda
magda
2 lat temu

na ile osób jest podany przepis?

Niunia
Niunia
2 lat temu

Pyszne.robilam bez ogorkow w zamisn dodalam fasole czerwona i kukurydze.zrobilo furore