Boeuf Strogonow


Strogonow

Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, idealne na zimne dni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne lecz trochę czasochłonne, jednak wystarczy wrzucić składniki do garnka i większość czasu gulasz robi się sam :)) Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg wołowiny (w ekonomicznej wersji wołowinę można zastąpić chudą wieprzowiną)

1 cebula

2 ząbki czosnku

15 dkg pieczarek

2-3 szklanki bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

2 liście laurowe

Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka

3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

Marynata do mięsa:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oleju

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***

*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące ***

*** Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***

*** W razie potrzeby gulasz możemy jeszcze rozrzedzić bulionem lub wodą, gdyby okazał się zbyt gęsty ***

*** Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

3.8 33 votes
Article Rating

Leave a Reply

26 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

To najlepszy przepis jaki kiedykolwiek wypróbowałam, u mnie robi furorę i zawsze wychodzi przepyszna potrawa.

Anonimowo
Anonimowo
4 miesięcy temu

Bardzo dobre danie. Zrobiłam podwójną porcję na imprezę urodzinową dziecka. Pomimo tego że był podany pod koniec imprezy i wszyscy już byli przejedzeni, bardzo im smakował ten strogonow. Dziękuję za przepis 🙂

Anna
Anna
10 miesięcy temu

Po prostu przepyszne zrobiłam według przepisu. I napewno będę robić częściej. Tylko podpowie mi pani jak można podać takiego strogonowa? Nie chodzi mi o podanie w miseczkach tylko tak dla ogółu na stół?

Martyna
Martyna
11 miesięcy temu

mega dobre danie ,dziś robilam polecam!!!

Jagoda
Jagoda
11 miesięcy temu

A ja żałuję, że nie widzę nigdzie informacji ile porcji wychodzi mniej więcej z podanej w przepisie ilości. Podejrzewam że ok 4 jak zazwyczaj?

M.
M.
1 rok temu

Nie wiem, czy zupa ma coś wspólnego ze Strogonowem jak ktoś pisał, ale wiem, że jest super! Moja mama robiła tą zupę kilka razy, a teraz w końcu i ja spróbowałam. Jest genialna.

Jano
Jano
1 rok temu

.No i to jest to! Sprawdzałem naprawdę wiele przepisów i ten odpowiada mi najbardziej. Tak smakowo jak i „robociarsko”. Sprawdzałem przepis Ania Sarmach i doszedłem do wniosku że ta kobieta nie wie o czym pisze. Trudno, Jej przepis nie ma nic wspólnego z Beof Strogonow. To samo z Jamie Oliver z Kuchnia Plus. Ci ludzie naprawdę nie mają pojęcia co proponują. Ale za to dobrze sprzedają tak jak Jamie Oliver patelnie 28 cm w cenie za 99,99 Euro w nienieckich sklepach , Np. REWE. Ludzie gotujcie „po naszemu” bo nic tak nie smakuje jak nasze polskie jedzenie. Pozdrawiam 3m Cie… Czytaj więcej »

Natalia
Natalia
1 rok temu

Zamiast wołowiny można dodać kurczaka?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

ile ma kcal na 100 ml?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Opis szczegółowy i wyrazisty.Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło bardzo dobre. Przepis super:):)

Gst
Gst
1 rok temu

Wszystko spoko ale ani nie wspomniana cebula ani pieczarki mam je ze skarżyć czy nie? Wiadomo improwizowalem ale moim zdaniem powinno być to wspomniane

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

przepis wygląda na ciekawy, komentarze w większości pozytywne… szkoda, że nie ma opcji „przepis do pobrania” (w PDF czy jakkolwiek inaczej, żeby można było od razu ściągnąć sam przepis bez męczenia się z kopiowaniem do edytora tekstu i usuwaniem treści innej niż sam przepis, poprawianiem wizualnym itd.)

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Wolowiny nie powinno sie solic, dopiero na sam koniec dania

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Wyszlo oblednie pycha

Aneta
Aneta
2 lat temu

To jest pyyyszne! Najlepszy strogonow jaki jadłam. Dzięki za super przrpis.

Dorota Mazurek
Dorota Mazurek
2 lat temu

Ta potrawa nie ma nic wspólnego ze strogonowem. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd!

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Zajebisty przepis. Pychota!

Ela
Ela
2 lat temu

Strogonow przepyszny, idealny. Dziękuję za przepis

Nika
Nika
2 lat temu

Jakie pieczarki dodać? Surowe, ugotowane, marynowane?

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Dobry przepis. Wszystkim bardzo smakowalo. Dalam wiecej pieczarek niz w przepisie. Wyszlo mi 6-7 porcji.

magda
magda
3 lat temu

na ile osób jest podany przepis?

Niunia
Niunia
3 lat temu

Pyszne.robilam bez ogorkow w zamisn dodalam fasole czerwona i kukurydze.zrobilo furore