Boeuf Strogonow


Strogonow

Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, idealne na zimne dni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne lecz trochę czasochłonne, jednak wystarczy wrzucić składniki do garnka i większość czasu gulasz robi się sam :)) Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg wołowiny (w ekonomicznej wersji wołowinę można zastąpić chudą wieprzowiną)

1 cebula

2 ząbki czosnku

15 dkg pieczarek

2-3 szklanki bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

2 liście laurowe

Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka

3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

Marynata do mięsa:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oleju

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***

*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące ***

*** Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***

*** W razie potrzeby gulasz możemy jeszcze rozrzedzić bulionem lub wodą, gdyby okazał się zbyt gęsty ***

*** Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

3 2 votes
Article Rating

Dodaj komentarz

16 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
5 miesięcy temu

Opis szczegółowy i wyrazisty.Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło bardzo dobre. Przepis super:):)

Gst
Gst
7 miesięcy temu

Wszystko spoko ale ani nie wspomniana cebula ani pieczarki mam je ze skarżyć czy nie? Wiadomo improwizowalem ale moim zdaniem powinno być to wspomniane

Anonimowo
Anonimowo
9 miesięcy temu

przepis wygląda na ciekawy, komentarze w większości pozytywne… szkoda, że nie ma opcji „przepis do pobrania” (w PDF czy jakkolwiek inaczej, żeby można było od razu ściągnąć sam przepis bez męczenia się z kopiowaniem do edytora tekstu i usuwaniem treści innej niż sam przepis, poprawianiem wizualnym itd.)

Anonimowo
Anonimowo
9 miesięcy temu

Wolowiny nie powinno sie solic, dopiero na sam koniec dania

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

Wyszlo oblednie pycha

Aneta
Aneta
10 miesięcy temu

To jest pyyyszne! Najlepszy strogonow jaki jadłam. Dzięki za super przrpis.

Dorota Mazurek
Dorota Mazurek
10 miesięcy temu

Ta potrawa nie ma nic wspólnego ze strogonowem. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd!

Anonimowo
Anonimowo
11 miesięcy temu

Zajebisty przepis. Pychota!

Ela
Ela
1 rok temu

Strogonow przepyszny, idealny. Dziękuję za przepis

Nika
Nika
1 rok temu

Jakie pieczarki dodać? Surowe, ugotowane, marynowane?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Dobry przepis. Wszystkim bardzo smakowalo. Dalam wiecej pieczarek niz w przepisie. Wyszlo mi 6-7 porcji.

magda
magda
1 rok temu

na ile osób jest podany przepis?

Niunia
Niunia
1 rok temu

Pyszne.robilam bez ogorkow w zamisn dodalam fasole czerwona i kukurydze.zrobilo furore