Serowy garnek


Serowy garnek

Smaczny i pożywny obiad jednogarnkowy do przygotowania w pół godziny. Pyszne połączenie makaronu, kurczaka, wędzonego boczku i pora w pysznym serowym sosie. Szybkie i aromatyczne danie, którym naje się cała rodzina :))

 

 

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 cebula

1 mały por

10 dkg chudego wędzonego boczku

1 szklanka makaronu

4 trójkąty sera topionego

2 łyżki sera gorgonzola lub lazur (zamiennie można użyć startego żółtego sera )

2 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

 

 

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem. Cebulkę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy, ciągle mieszając, do momentu, aż straci surowy wygląd ***

*** Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół plasterki. Dokładamy na patelnie i wszystko razem podsmażamy przez około 2 minuty ***

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Następnie wsypujemy makaron, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut ***

*** Po tym czasie do potrawy dodajemy sery i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sery się rozpuszczą ( użyłam śmietankowych serków w trójkącikach oraz sera gorgonzola) ***

*** Gdy sery całkowicie się rozpuszczą, dodajemy kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny i natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również, bardzo popularny na blogu przepis na boloński garnek:

Boloński garnek