Chili z indykiem- pyszne danie z jednej patelni


Chili z indykiem- pyszne danie z jednej patelni

Szybki, smaczny i łatwy w wykonaniu obiad, z meksykańską nutą. Aromatyczne i kolorowe chili z indykiem, warzywami oraz ryżem, można przygotować w około pół godziny, używając do tego wyłącznie jednej patelni. Danie to jest wzorowane na słynnym chili con carne- meksykańskiej potrawie, do przygotowania której w oryginale używa się wołowiny.

 

 

Składniki:

350 g mielonego mięsa z indyka

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 pomidory (lub pół puszki krojonych pomidorów)

1/2 czerwonej papryki

1/2 szklanki ryżu

1 szklanka bulionu

1/2 szklanki odsączonej czerwonej fasoli z puszki

3 łyżki odsączonej kukurydzy z puszki

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka oleju- do smażenia

przyprawy: 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki

 

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***

*** Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i wsypujemy ryż. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Obrane ze skórki pomidory, kroimy w kostkę i dokładamy na patelnię. Całość zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, mieszamy i całość dusimy przez kolejne 10 minut ***

*** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę z puszki, mieszamy i gotujemy około 2 minuty. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

Przepis na oryginalne chili con carne znajdziecie tutaj:

Chili con carne