Zupa dyniowa z wędzonym boczkiem


Zupa dyniowa z wędzonym boczkiem

Przepyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Wspaniale rozgrzewająca, idealna  na jesienne chłody. Ja bardzo lubię ją jeść z dodatkiem jogurtu naturalnego :))

Składniki:

250g obranej dyni

2 ziemniaki

1 niewielka cebula

10dkg wędzonego boczku

1 marchew

1-2 ząbki czosnku

1/2 litra bulionu

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka oraz ostra

opcjonalnie: płatki migdałowe, śmietana lub jogurt naturalny

 

*** Boczek wędzony oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem  w garnku, w którym będziemy gotować zupę ***

*** Ziemniaki, marchew oraz dynie, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa wkładamy do garnka z boczkiem i cebulą. Dodajemy przeciśnięty czosnek i wszystko razem chwilę zasmażamy, ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy około 15 minut- do miękkości warzyw ***

*** Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, miksujemy całość w blenderze, na gładką masę. Następnie doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, papryką oraz szczyptą gałki muszkatołowej ***

*** Podajemy z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego (u mnie jogurt) albo posypane podsmażonym boczkiem wędzonym i płatkami migdałowymi ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także pyszną zupę krem z pomidorów:

Zupa krem z pomidorów