Ciasto z połówkami jabłek


Ciasto z połówkami jabłek

Bardzo popularne, znane i lubiano ciasto z jabłkami. Szybkie i łatwe w wykonaniu a do tego przepyszne! Polecam :))

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej

1 kostka masła lub margaryny (250g)

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1 serek homogenizowany waniliowy (150g)

Dodatkowo:

6-8 jabłek

2 łyżki śmietany 18%

1 szklanka cukru pudru

*** Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko masło (lub margarynę) i serek waniliowy ***

*** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części i jedną z nich wylepiamy dno blaszki. Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na cieście wgłębieniem do dołu ***

*** Drugą część ciasta rozwałkowujemy, podsypując trochę mąką i układamy na wierzch ciasta, przykrywając jabłka ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35-40 minut, aż ciasto się zrumieni ***

*** Następnie śmietanę dokładnie mieszamy z cukrem pudrem i tak powstałym lukrem smarujemy gorące ciasto ***

*** Odstawiamy do wystudzenia ***

*** SMACZNEGO ***