Racuchy drożdżowe z bakaliami


Racuchy drożdżowe z bakaliami

Drożdżowe racuchy z bakaliami i jabłkiem. Łatwe w przygotowaniu, zawsze wychodzą i bardzo szybko znikają ;))

 

Składniki:

500g mąki pszennej (użyłam mąki typu 500)

30g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

szczypta soli

1,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka

1 jajko

Bakalie (u mnie suszone: żurawina, morele, wiśnie, rodzynki, a także świeże jabłko)

 

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Po środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy pół szklanki ciepłego mleka ***

Mąka przygotowana na racuchy drożdzowe

*** Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut ***

Zaczyn na ciasto drożdzowe

*** Po tym czasie gdy rozczyn jest już gotowy dodajemy resztę mleka oraz jajko i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia ***

Zaczyn zmieszany z mlekiem

*** Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i razem z resztą bakalii dodajemy do ciasta (większe suszone owoce też kroimy na kawałki). Wszystko razem mieszamy. Przygotowujemy też kubek z gorącą wodą. Ciasto nabieramy łyżką, którą za każdym razem moczymy w ciepłej wodzie aby się za bardzo nie kleiła ***

Owoce do racuchów drożdzowych

Owoce zmieszane razem z ciastem drożdzowym

*** Na patelnie wlewamy około pół szklanki oleju (gdy się już trochę wysmaży dolewamy więcej). Smażymy racuchy z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju- jednak nie może on być rozgrzany zbyt mocno, gdyż racuchy mogą się przypalać, a wtedy nie zdążą „dojść” w środku.  Po włożeniu łyżki ciasta na patelnie, trochę je spłaszczam i czekamy aż ładnie wyrośnie i dość mocno się zrumieni. Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy również na rumiano ***

Placki drożdzowe z owocami na patelni

Racuchy drożdzowe z bakaliami

*** Po zdjęciu z patelni, racuchy posypujemy obficie cukrem pudrem ***

Placki drożdzowe posypane cukrem pudrem

Drożdzowe placki z owocami

Placki z bakalimi i jabłkiem

Racuchy pozypane cukrem pudrem

*** SMACZNEGO ***