Zupa kukurydziana


Zupa kukurydziana z wędzonym boczkiem

Moje smaki! Kukurydzę bardzo lubię, zarówno taką gotowaną w kolbie, jak i tą z puszki w zalewie, dlatego zupa kukurydziana jest według mnie doskonała! Bardzo aromatyczna, gęsta, lekko kremowa, nieco słodkawa… zwyczajnie pyszna!  Polecam :))

Składniki:

10 dkg wędzonego boczku

1 niewielka cebulka

1 marchewka

2-3 ziemniaki

1 puszka kukurydzy konserwowej (400g)

3 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki śmietanki 18%

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego koperku

sól oraz pieprz – do smaku

 

*** Wędzony boczek kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy w garnku. Cebulę drobniutko siekamy i dodajemy do boczku, wszystko razem zasmażamy na rumiano ***

*** Następnie dodajemy pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz marchew i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez chwilę, uważając aby nic się nie przypaliło ***

*** Całość zalewamy bulionem, dokładamy pokrojoną, zieloną pietruszkę i zagotowujemy ***

*** Następnie dodajemy kukurydzę konserwową wraz z zalewą i gotujemy na niewielkim ogniu około 15 minut do momentu, aż ziemniaki zmiękną ***

*** Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy (aby ją zahartować ), mieszamy i przelewamy do garnka. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilkę ***

*** Zupę podajemy posypaną świeżym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***