Drożdżowe racuchy z jabłkami


Drożdżowe racuchy z jabłkami

 Lubiane są chyba przez wszystkich, zawsze wychodzą i szybko znikają. Pyszne, mięciutkie i puszyste placuszki z ciasta drożdżowego z plasterkami jabłka w środku. Do tego posypane grubą warstwą cukru pudru- zwyczajnie rozpusta… 😉

Racuchy drożdżowe posypane grubą warstwą cukru pudru

Składniki:

500g mąki pszennej (użyłam mąki typu 500)

30g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

szczypta soli

1,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka

1 jajko

2 jabłka

 

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Po środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy pół szklanki ciepłego mleka ***

Maka z mlekiem na racuchy

*** Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut ***

Mąka zmieszana z mlekiem

*** Po tym czasie gdy rozczyn jest już gotowy dodajemy resztę mleka oraz jajko i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia ***

Gęste ciasto na drożdzowe racuchy

*** Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Przygotowujemy też kubek z gorącą wodą. Plasterki jabłka namaczamy w cieście i nabieramy łyżką, którą za każdym razem moczymy w ciepłej wodzie aby się za bardzo nie kleiła ***

Ciasto na racuchy i krojone jabłka

*** Na patelnie wlewamy około pół szklanki oleju (gdy się już trochę wysmaży dolewamy więcej). Smażymy racuchy z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju- jednak nie może on być rozgrzany zbyt mocno gdyż racuchy mogą się przypalać a wtedy nie zdążą „dojść” w środku.  Po włożeniu łyżki ciasta z jabłkiem na patelnie, troche je spłaszczam i czekamy aż ładnie wyrośnie i dość mocno się zrumieni. Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy również na rumiano ***

Jabłka w cieście na patelni

Smaożne racuchy z nadzieniem z jabłka

*** Po zdjęciu z patelni racuchy posypujemy obficie cukrem pudrem ***

Racuchy posypane cukrem pudrem

Drożdzowe racuchy z jabłkiem

*** SMACZNEGO ***