Pizza meksykańska

lekko pikantna pizza z meksykańską nutą

Pizza meksykańska

Pyszna, puszysta i lekko pikantna pizza z meksykańską nutą.  Bardzo nam smakuje i częstą ją robię, więc polecam wszystkim którzy lubią te smaki. Pyszotka :))

Składniki na 3 pizze:

4 szklanki mąki (ok. 600 gramów)

1/4 kostki drożdży (25 gramów)

5 łyżek oliwy

około 2 szklanki wody

szczypta cukru

łyżka soli

 

Dodatki:

15 gram sera gouda

250 gram mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka (miałam 4 papryki w różnych kolorach więc dałam po kawałku z każdej )
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka czerwonej fasoli
2-3 łyżki koncentratu
1/3 szklanki bulionu

 

Przyprawy:
sól, pieprz – do smaku
papryka chilli – 1 łyżeczka,
zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka,
1 łyżeczka cukru,
szczypta suszonego oregano

 

*** Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać zmieloną wołowinę, doprawić chili, kminkiem i oregano, mieszając zrumieniać z każdej strony ***

Zmielona wołowina z dodatkiem przypraw

***Dodać pokrojoną w kostkę paprykę  i podlać lekko bulionem . Wymieszać i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***

Kolorowa papryka krojona w kostkę

Wołowina z papryką krojoną w kostkę

*** Potrawę dusić pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając podlewać trochę bulionem. Dodać przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, wymieszać i gotować  jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta ***

Wołowina papryka fasola i kukurydza

 

*** Przygotowujemy zaczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy (np widelcem) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Myślę, że dobrą metodą jest włożenie szklanki z rozczynem do miski w której będziemy później robić ciasto na pizze, ponieważ gdy roztwór wyrośnie zbyt mocno, zwyczajnie przeleci do miski ***

Zaczyn do ciasta na pizza

*** Gdy rozczyn podwoi swoją objętość (mój stał około 20 minut w ciepłym miejscu) możemy przejść do robienia ciasta ***

Zaczyn na ciasto po wyrośnięciu

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Ważne jest aby jak najbardziej „napowietrzyć” ciasto- należy zarabiać ciasto od zewnątrz do środka. Podczas gdy zagarniamy ciasto z zewnątrz do środka ugniatamy je dodając w między czasie wodę (zimną). Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby było miękkie i odchodziło od rąk- jeśli będzie zbyt lepić się do rąk- należy dodać trochę mąki, jeśli natomiast nie będzie lepić się wcale- należy dodać trochę wody. Jeśli ciasto nie lepi się do rąk ale ma zwartą konsystencje- znaczy, że jest idealne! Pod koniec zarabiania dodajemy do ciasta sól oraz oliwę ***

Ciasto na pizze

*** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na trzy kulki- z których powstaną 3 pizze. Jeżeli mamy na to czas to dobrze jest aby kulki poleżały kilka godzin w lodówce (w zamkniętym pudełku)- ja zrobiłam ciasto rano a pizze piekłam popołudniu więc moje kulki leżały w lodówce około 8 godzin (a jeszcze lepiej jakby leżało 12 godziny), jeżeli nie mamy czasu możemy pominąć ten punkt, chociaż ciasto drożdżowe jest dużo lepsze gdy poleży kilka godzin w lodówce- jest wtedy lekkostrawne, nie śmierdzi drożdżami i jest chrupiące ***

Ciasto na pizze podzielone na części

*** Po wyjęciu ciasta (kulek) z lodówki rozwałkowujemy je na grubość około 5-10 mm, średnica pizzy powinna wynosić mniej więcej 35 cm. Rozwałkowane ciasto przenosimy na wysmarowaną olejem blachę na której będziemy je piec (dobrze jest ciasto umieścić na lekko wysmarowanym olejem papierze do pieczenia ponieważ wówczas upieczona pizza ładnie odejdzie i nie przyklei nam się do blachy) ***

Rozwałkowane ciasto na pizze

*** Ciasto smarujemy z wierzchu oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Jeśli nie mamy akurat zbyt ciepło w mieszkaniu, idealnym ciepłym miejscem na wyrastanie ciasta będzie piekarnik, który nagrzejemy wcześniej do temperatury 50’C i wyłączymy. Następnie umieszczamy w nim blachę z ciastem i ani się obejrzymy jak pięknie nam wyrośnie- nawet szybciej niż w pół godziny ***

Wyrośnięte ciasto na pizze

*** Na ciasto wykładamy farsz ***

Farsz meksykańśki na cieście

*** Ser gołda ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim pizze ***

Pizza z farszem meksykańskim, posypana serem

*** Piekarnik nagrzewamy do 220-250’C – im wyższa temperatura tym lepiej, wkładamy pizze i pieczemy około 5-8 minut ***

Pizza prosto z piekarnika

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE