Pieczone, tarte buraczki

Tarte, pieczone buraki

Pieczone, tarte buraczki

Pieczone, tarte buraczki są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Smakują dużo lepiej niż gotowane ponieważ nie tracą smaku w wodzie. Często je robię i używam właśnie jako jarzynki do obiadu ale też świetnie nadają się do zupy czy sałatki. Polecam :))

Składniki:
5 średniej wielkości buraków
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz czarny mielony- do smaku
Opcjonalnie kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny

*** Buraki dokładnie umyć, osuszyć i zawinąć szczelnie w folie aluminiową- każdego buraka osobno ***

Buraczki w foli aluminiowej
*** Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C i piec przez 1 godzinę ***

Buraczki opieczone w piekarniku
*** upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce ***

Pieczone buraczki ztarte na tarce
*** Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać. Można dodać 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego ***

Pieczone, tarte buraczki

*** SMACZNEGO ***