Babka z białek z jabłkiem


Babka z białek z jabłkiem

Często w kuchni zostają nam białka np po zrobieniu pączków albo faworków. Moja propozycja na ich wykorzystanie to puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i delikatne. Białka można też mrozić, więc gdy zostają mi pojedyncze białka np gdy robię tatar, wkładam je do pudełeczka i zamrażam, kiedy uzbieram pełne pudełko to rozmrażam i piekę babkę 🙂

Inne pomysły na pyszne wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ

 

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka białek (około 6-7 sztuk )

1 szklanka cukru

1/2 szklanki zimnego stopionego masła

1 duże jabłko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

*** Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

Jabłko starte na tarce

*** Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki- może to być keksówka, ja piekłam w małej foremce do babki ***

Białka ubite na twardo

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka ***

Upieczona babka z białek

*** Po upieczeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową ***

Smacznego 🙂

POLECAM TAKŻE:

  • CO MOŻNA ZROBIĆ Z BIAŁEK? KILKA POMYSŁÓW NA PYSZNE WYPIEKI KLIKNIJ TUTAJ