Zupa Smak Budapesztu
Poczuj klimat wÄ™gierskiej kuchni w najlepszym wydaniu! Zupa Smak Budapesztu to peÅ‚na aromatu, rozgrzewajÄ…ca propozycja dla miÅ‚oÅ›ników treÅ›ciwych daÅ„. GÄ™sta, wyrazista, z miÄ™kkÄ… woÅ‚owinÄ… i paprykÄ… w roli głównej – zachwyca głębiÄ… smaku i piÄ™knym kolorem. Idealna na chÅ‚odniejsze dni – syci, rozgrzewa i poprawia nastrój. Podaj jÄ… z chrupiÄ…cym pieczywem lub Å›wieżym kleksem Å›mietany, a stanie siÄ™ prawdziwym królem obiadu. Zupa Smak Budapesztu to klasyka, do której chce siÄ™ wracać – pyszna, domowa i peÅ‚na charakteru!Â
Składniki:
- ok 0,5 kg wołowiny
- 2 cebule
- 2-3 zÄ…bki czosnku
- 2 ziemniaki
- pół selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchew
- 5-6 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 papryczka chilli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, suszona bazylia
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach
- ok 2 litry wody
- olej do smażenia
PRZEPIS:
Mięso kroimy w niewielką kostkę i oprószamy solą, pieprzem i paprykami w proszku, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy do czasu, aż straci surowy kolor.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy pokrojone na kawałki warzywa: seler, pietruszkę, marchew, cebule,czosnek oraz pieczarki.
Podsmażone warzywa i pieczarki dokładamy do garnka z mięsem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy po dwie kulki ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem na niedużej mocy palnika przez około 1 godzinę.
Po tym czasie na patelni podsmażamy przez chwilÄ™ pokrojone w kostkÄ™ ziemniaki, papryki oraz drobno posiekanÄ… papryczkÄ™ chilli. DokÅ‚adamy do zupy.Dodajemy też kukurydzÄ™ odsÄ…czonÄ… z zalewy, pomidory z puszki (razem z zalewÄ…) i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy caÅ‚ość na maÅ‚ym ogniu przez okoÅ‚o pół godziny – do miÄ™kkoÅ›ci miÄ™sa.
Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, paprykami oraz niewielką ilością cukru. Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem.
*** SMACZNEGO ***
Można dodać zamiast wołowiny wieprzowinę?