Dakłasowa chmurka
Jeśli szukasz deseru, który zachwyci gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem, to to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę! Delikatna beza, lekki karmelowy krem pełen bakaliowych niespodzianek i wilgotny, czekoladowy biszkopt tworzą połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie. To ciasto ma wszystko, co najlepsze – chrupiący wierzch, kremową warstwę, która rozpływa się w ustach, oraz pyszny biszkopt, który nadaje całości wyrazistości. Jest idealne na rodzinne spotkania, święta, ale też jako słodki akcent do popołudniowej kawy.
Przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać – wymaga jedynie odrobiny cierpliwości, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi czas spędzony w kuchni. Pachnąca, złocista beza i aksamitny krem sprawią, że każdy kawałek będzie smakował jak małe dzieło sztuki.
![]()
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 4 żółtka
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 150g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 3/4 szklanki mleka
- 70g oleju rzepakowego
- 100g ciemnego dżemu np wiśniowego, porzeczkowego, itp
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50g posiekanych orzechów włoskich
Krem dakłas:
- 250g serka mascarpone
- 500ml śmietanki kremówki
- 150g kajmaku z puszki (masy krówkowej)
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 100g posiekanych daktyli
Do miski przekładamy mokre składniki: mleko, żółtka, olej i dżem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
![]()
Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól. Całość dokładnie mieszamy.
![]()
Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki.
![]()
Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm).
![]()
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut – do suchego patyczka.
![]()
Przygotowujemy bezę.Orzechy drobno siekamy.
![]()
Białka ubijamy na sztywną pianę (uważając aby ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze krótko miksujemy.
![]()
Na koniec dokładamy posiekane orzechy i całość mieszamy łyżką.
![]()
Masę bezową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – tą w której wcześniej piekliśmy biszkopt.
![]()
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100’C i pieczemy jeszcze 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy bezę przy uchylonych drzwiczkach.
![]()
Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy.
![]()
W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i śmietankę. Wszystko ubijamy na gęsty krem.
![]()
Dodajemy kajmak i dalej mieszamy do połączenia się składników.
![]()
Dodajemy pokrojone orzechy i daktyle, mieszamy.
![]()
Krem wykładamy na wystudzonym biszkopcie.
![]()
Krem przykrywamy bezą.
![]()
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
![]()
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
![]()