Ciasto brazylianka - 7AA955BF 834F 44E1 A492 28352EC6DB49

Ciasto brazylianka

Ciasto brazylianka

Świetny przepis na przepyszne ciasto miodowe z jabłkami i kremem. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto jest jednocześnie kruche, słodkie, kremowe i orzeźwiająco owocowe. Sprawdzi się na wiele okazji: urodziny, święta, domowe przyjęcie oraz inne większe i mniejsze uroczystości.

 

Ciasto brazylianka - 7AA955BF 834F 44E1 A492 28352EC6DB49

 

Składniki:

  • Ciasto miodowe:

300g mąki pszennej tortowej

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

4 łyżki cukru

2 żółtka

50g płynnego miodu

150g masła

1 łyżka kwaśnej śmietany

  • Frużelina jabłkowa:

2 kg jabłek

1 łyżka masła

1/4 szklanki wody

1 łyżka soku z cytryny

1 galaretka cytrynowa

  • Krem śmietankowy:

250ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia ciasta

 

Ciasto brazylianka - IMG 8165

 

Przygotowujemy blaty miodowe. Masło roztapiamy i zdejmujemy z palnika. Do ciepłego masła dodajemy miód, mieszamy i całość odstawiamy do przestudzenia

Ciasto brazylianka - IMG 7844

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i cukier, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz rozpuszczone masło z miodem

Ciasto brazylianka - IMG 7846

Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na około pół godziny do lodówki

Ciasto brazylianka - IMG 7847

Po tym czasie wyjmujemy pierwszą część ciasta i wylepiamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm)

Ciasto brazylianka - IMG 7851

Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12-15 minut, do mocnego zrumienienia. Odkładamy do wystudzenia. Tak samo postępujemy z drugim ciastem

Ciasto brazylianka - IMG 7854

Przygotowujemy frużelinę jabłkową. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i sok z cytryny, podsmażamy. Dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie zdejmujemy z palnika i do gorących jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia

Ciasto brazylianka - IMG 7856

Przestudzoną frużelinę jabłkową wykładamy na pierwszy blat miodowy umieszczony w blaszce, wyrównujemy

Ciasto brazylianka - IMG 7859

Gdy jabłka ostygną, całość wkładamy do lodówki na około pół godziny. Następnie przygotowujemy krem śmietankowy. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gęstego kremu

Ciasto brazylianka - IMG 7862

Krem wykładamy na cieście, wyrównujemy

Ciasto brazylianka - IMG 7863

Na kremie układamy drugi blat ciasta miodowego, delikatnie dociskamy

Ciasto brazylianka - IMG 7860

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia oprószamy z wierzchu cukrem pudrem

Ciasto brazylianka - 7AA955BF 834F 44E1 A492 28352EC6DB49

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Ciasto brazylianka - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Ciasta

Ciasto brazylianka - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Ciasto brazylianka - IMG 1742

1 komentarz do “Ciasto brazylianka”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry