Serniczek Jagódka
To pyszne, warstwowe ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem, idealne na każdą okazję. Prawdziwa uczta dla podniebienia , która łączy tradycyjną kremowość sernika z intensywnym, owocowym smakiem jagód.
![]()
Składniki:
- Sernik:
ok 200g herbatników kakaowych
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)
5 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)
- Pianka, mus i żelka:
200g mrożonych jagód
2 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki jagodowej lub borówkowej
1 szklanka wody
500ml śmietanki 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów) i na spodzie układamy warstwę herbatników
![]()
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę
![]()
Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek)
![]()
Całość miksujemy razem do połączenia się składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy
![]()
Całość przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami
![]()
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach
![]()
Przygotowujemy żelkę i mus jagodowy. Mrożone jagody przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem (2 łyżki) i zagotowujemy
![]()
Gdy jagody rozmrożą się i zmiękną, zdejmujemy całość z palnika. Wsypujemy galaretkę, mieszamy i blendujemy na gładko. Odkładamy do całkowitego wystudzenia
![]()
Po tym czasie do miski miksera wlewamy połowę śmietanki (250ml) i ubijamy ją na 3/4, czyli tak prawie na sztywno
![]()
Do śmietanki dodajemy połowę ostudzonego musu jagodowego, mieszamy i całość wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na czas przygotowania drugiej warstwy, ciasto wkładamy do lodówki
![]()
Do pozostałej śmietanki (250ml) dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy na sztywno
![]()
Śmietankę wykładamy na piankę jagodową, wyrównujemy i ponownie umieszczamy w lodówce
![]()
Po około pół godziny wyciągamy ciasto z lodówki i na wierzch wylewamy równomiernie pozostałą żelkę jagodową. Jeśli żelka zdążyła nam w tym czasie stężeć, należy ją bardzo delikatnie podgrzać i rozmieszać, nie wolno jej zagotować, bo straci właściwości żelujące
![]()
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby warstwy dobrze stężały
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ