Serniczek Jagódka - IMG 7638

Serniczek Jagódka

Serniczek Jagódka

To pyszne, warstwowe ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem, idealne na każdą okazję. Prawdziwa uczta dla podniebienia , która łączy tradycyjną kremowość sernika z intensywnym, owocowym smakiem jagód.

 

Serniczek Jagódka - IMG 7638

 

Składniki:

  • Sernik:

ok 200g herbatników kakaowych

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)

5 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)

  • Pianka, mus i żelka:

200g mrożonych jagód

2 łyżki cukru

1 opakowanie galaretki jagodowej lub borówkowej

1 szklanka wody

500ml śmietanki 36%

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

 

 

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów) i na spodzie układamy warstwę herbatników

Serniczek Jagódka - IMG 8366

Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę

Serniczek Jagódka - 5F25A434 30B5 49FE 9E57 BDF07BAF39F8

Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek)

Serniczek Jagódka - 97C55AF8 2633 4EA4 98CC 31F062282857

Całość miksujemy razem do połączenia się składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy

Serniczek Jagódka - 9DD365F4 2DA1 4601 8A76 45D8758306F7

Całość przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami

Serniczek Jagódka - IMG 8367

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach

Serniczek Jagódka - 355B0403 AE4B 40AC B04D FAC9D975AEAC e1751535616612

Przygotowujemy żelkę i mus jagodowy. Mrożone jagody przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem (2 łyżki) i zagotowujemy

Serniczek Jagódka - IMG 3625

Gdy jagody rozmrożą się i zmiękną, zdejmujemy całość z palnika. Wsypujemy galaretkę, mieszamy i blendujemy na gładko. Odkładamy do całkowitego wystudzenia

Serniczek Jagódka - IMG 3626

Po tym czasie do miski miksera wlewamy połowę śmietanki (250ml) i ubijamy ją na 3/4, czyli tak prawie na sztywno

Serniczek Jagódka - IMG 8516

Do śmietanki dodajemy połowę ostudzonego musu jagodowego, mieszamy i całość wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na czas przygotowania drugiej warstwy, ciasto wkładamy do lodówki

Serniczek Jagódka - IMG 8518

Do pozostałej śmietanki (250ml) dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy na sztywno

Serniczek Jagódka - IMG 8507

Śmietankę wykładamy na piankę jagodową, wyrównujemy i ponownie umieszczamy w lodówce

Serniczek Jagódka - IMG 8519

Po około pół godziny wyciągamy ciasto z lodówki i na wierzch wylewamy równomiernie pozostałą żelkę jagodową. Jeśli żelka zdążyła nam w tym czasie stężeć, należy ją bardzo delikatnie podgrzać i rozmieszać, nie wolno jej zagotować, bo straci właściwości żelujące

Serniczek Jagódka - IMG 8521

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby warstwy dobrze stężały

Serniczek Jagódka - IMG 7638

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Serniczek Jagódka - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Serniczek Jagódka - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Serniczek Jagódka - IMG 1742

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry