Puszyste racuszki śmietankowe

Puszyste racuszki śmietankowe

Dla wielu osób jest to prawdziwy smak dzieciństwa. Klasyczne i proste w wykonaniu racuchy na śmietanie. Puszyste, chrupiące i rumiane z zewnątrz oraz mięciutkie w środku. Świetne na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Można podawać je po prostu posypane cukrem pudrem, lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak: dżem,świeże owoce, miód lub syrop klonowy, albo bita śmietana.

 

 

Składniki:

150 g gęstej kwaśnej śmietany 30% 

2 jajka 

200g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

1 łyżka cukru pudru

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia

 

 

Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka

Całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukier puder

Ponownie dokładnie mieszamy

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika, do uzyskania mocnego zrumienienia

Przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry