Placek drożdżowy z całymi truskawkami
Idealny deser na lato, który łączy w sobie puszystość drożdżowego ciasta, soczystość świeżych truskawek i chrupkość słodkiej kruszonki. Ciasto jest sycące, ale jednocześnie lekkie i orzeźwiające. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
![]()
![]()
Składniki:
30g świeżych drożdży
400g mąki
80g cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 żółtka jaj
100g miękkiego masła
- KRUSZONKA:
70g mąki
3 łyżki cukru
40 g zimnego masła
- DODATKOWO:
ok 0,5 kg małych truskawek
*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do połowy ciepłego (nie gorącego!) mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ***
![]()
*** Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***
![]()
*** Dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe ciepłe mleko oraz miękkie masło ***
![]()
*** Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Wyrabiamy dokładnie przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne ***
![]()
*** Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny ***
![]()
*** Po tym czasie ciasto jeszcze lekko zagniatamy ciasto dłonią i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 26×21 cm) ***
![]()
*** Na cieście układamy umyte truskawki (mniejsze w całości, a większe przekrawamy na pół). Przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia ***
![]()
*** W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***
![]()
*** Następnie ciasto równomiernie obsypujemy kruszonką ***
![]()
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 35 minut ***
![]()
*** Kroimy po przestudzeniu ***
![]()
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Wspaniałe ciasto, jak u mojej Babci 🙂
Marzynia