Racuszki greckie – proste i przepyszne!
Puszyste, mięciutkie placuszki, które swoją delikatną konsystencją przypominają chmurki. Ich bazą jest jogurt grecki, który nadaje im wilgotności i lekkości. Są idealne na szybkie śniadanie, lekki deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.
![]()
Składniki:
300g jogurtu greckiego (jogurt naturalny, gęsty)
2 jajka
1 szklanka mÄ…ki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka ***
![]()
*** Całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną ***
![]()
*** Dodajemy mÄ…kÄ™ z proszkiem do pieczenia oraz cukier ***
![]()
*** Ponownie dokładnie mieszamy ***
![]()
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek ***
![]()
*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***
![]()
*** Po usmażeniu układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem ***
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
czas przygotowania[mnwiÄ™cej]….
Można użyć mąki orkiszowej?
Wyszły naprawdę pyszne
Mozna pominąć cukier?
Tak, można zrobić bez cukru
Dzień dobry! A ma może Pani pomysł dlaczego mi opadają? Na patelni piękne, wysokie, a po chwili na talerzu płaskie
Pycha. Na zdrowie