Dakłasowa chmurka - IMG 9544

Dakłasowa chmurka

Dakłasowa chmurka

Jeśli szukasz deseru, który zachwyci gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem, to to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę! Delikatna beza, lekki karmelowy krem pełen bakaliowych niespodzianek i wilgotny, czekoladowy biszkopt tworzą połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie. To ciasto ma wszystko, co najlepsze – chrupiący wierzch, kremową warstwę, która rozpływa się w ustach, oraz pyszny biszkopt, który nadaje całości wyrazistości. Jest idealne na rodzinne spotkania, święta, ale też jako słodki akcent do popołudniowej kawy.

Przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać – wymaga jedynie odrobiny cierpliwości, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi czas spędzony w kuchni. Pachnąca, złocista beza i aksamitny krem sprawią, że każdy kawałek będzie smakował jak małe dzieło sztuki.

 

Dakłasowa chmurka - 03BD7CCC 45C9 4B57 92DC 8BBDB8B0F5AD

 

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 4 żółtka
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 70g oleju rzepakowego
  • 100g ciemnego dżemu np wiśniowego, porzeczkowego, itp

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50g posiekanych orzechów włoskich

Krem dakłas:

  • 250g serka mascarpone
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 150g kajmaku z puszki (masy krówkowej)
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g posiekanych daktyli

Do miski przekładamy mokre składniki: mleko, żółtka, olej i dżem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Dakłasowa chmurka - IMG 4258 scaled e1759246842559

Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól. Całość dokładnie mieszamy.

Dakłasowa chmurka - IMG 4257 scaled e1759246883900

Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki.

Dakłasowa chmurka - IMG 4261 scaled e1759246976987

Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm).

Dakłasowa chmurka - 62F4AEFF 2ED4 4A47 8D8F 773DDBB8E451 scaled e1759247104468

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut – do suchego patyczka.

Dakłasowa chmurka - 6C09AD7D 66D6 43D9 AFCC E7757FCDFC88 scaled e1759247167405

Przygotowujemy bezę.Orzechy drobno siekamy.

Dakłasowa chmurka - C2ED8782 F18F 4740 99B0 4CD17F885657 scaled e1759247232427

Białka ubijamy na sztywną pianę (uważając aby ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze krótko miksujemy.

Dakłasowa chmurka - 0CD54851 6B1A 4F8E 99E3 4986034826D2 scaled e1759247316631

Na koniec dokładamy posiekane orzechy i całość mieszamy łyżką.

Dakłasowa chmurka - 33EB2E75 8D52 4D33 849F E57504BB6980 scaled e1759247448534

Masę bezową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – tą w której wcześniej piekliśmy biszkopt.

Dakłasowa chmurka - A25673B7 A114 46F2 A9D9 074A34A21ADC scaled e1759248127926

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100’C i pieczemy jeszcze 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy bezę przy uchylonych drzwiczkach.

Dakłasowa chmurka - 059C4D42 B16F 4C0F 99C7 82C79EE108B4 scaled e1759248179379

Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy.

Dakłasowa chmurka - 6E5CF8AD 88F0 4EB2 96B1 BD502ABDF9D5 scaled e1759247647432

W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i śmietankę. Wszystko ubijamy na gęsty krem.

Dakłasowa chmurka - 8537F521 9F11 45C8 8F79 938DBA330D70 scaled e1759247699921

Dodajemy kajmak i dalej mieszamy do połączenia się składników.

Dakłasowa chmurka - IMG 1831 scaled e1759247937288

Dodajemy pokrojone orzechy i daktyle, mieszamy.

Dakłasowa chmurka - 35715A37 F661 4FD0 8A8E 1FBB42593508 scaled e1759248072227

Krem wykładamy na wystudzonym biszkopcie.

Dakłasowa chmurka - A25673B7 A114 46F2 A9D9 074A34A21ADC scaled e1759248127926

Krem przykrywamy bezą.

Dakłasowa chmurka - 059C4D42 B16F 4C0F 99C7 82C79EE108B4 scaled e1759248179379

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Dakłasowa chmurka - 03BD7CCC 45C9 4B57 92DC 8BBDB8B0F5AD

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Dakłasowa chmurka - IMG 4338

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dakłasowa chmurka - IMG 1742

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry