Siekane kotleciki z majonezem
Pomysł na soczysty, aromatyczny i szybki w przygotowaniu obiad, łączący w sobie mięso drobiowe z orzeźwiającym dodatkiem warzywnym i elementami wiążącymi , które zapewniają kotlecikom wyjątkowy smak i teksturę. Siekane kotleciki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. Możemy podać je z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz dużą porcją świeżej surówki np. z kapusty, marchewki albo mizerii.
![]()
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 łyżki majonezu
pół małej cukinii
2 jajka
ok 5 dkg żółtego sera gouda
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
2 płaskie łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
![]()
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.
![]()
Cukinię kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
![]()
W dużej misce umieszczamy mięso z kurczaka, cukinie, ser żółty, jajka, mąkę, majonez, proszek do pieczenia, przeciśnięty czosnek, pietruszkę oraz sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
![]()
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor.
![]()
Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
![]()
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ